Timișoara este principalul centru economic, social și cultural din vestul României și al treilea oraș al țării după mărimea populației. Timișoara s-a angajat recent într-o direcție puternică de digitalizare, prin care să modernizeze serviciile orașului folosind cele mai noi tehnologii.

Senzori în Timișoara

Fiind o companie care a început din Timișoara, uRADMonitor s-a oferit să ajute eforturile de digitalizare ale orașului natal, donând gratuit Primăriei Timișoara 16 dispozitive uRADMonitor A3. Dispozitivele sunt echipate cu conectivitate GSM. Primăria a instalat unitățile în puncte cheie din oraș pentru a avea date cât mai relevante.

Senzori uRADMonitor instalați în Timișoara în apropierea principalelor străzi și bulevarde

Senzorii sunt instalați în următoarele locații:

Bulevardul Vasile Parvan & Bulevardul Mihai Viteazu, Strada Sfintii Apostoli Petru si Pavel & Calea Sever Bocu, Bulevardul Republicii & Spitalul de Copii, Strada Michelangelo & Bulevardul Ion C. Bratianu, Piata, Ionel IC Bratianu, Strada Divizia 9 Cavalerie & Strada Aristide Demetria, Strada Aristide Piata Europei, Strada Alexandru Odobescu & Strada Ciprian Porumbescu, Strada Closca Strada Herta, Strada Liege & Calea Torontalului, Calea Lugojului & Strada Victoria,Calea Stan Vidrighin & Strada Batania, Calea Sagului & Strada Ovidiu Cotrus, Bulevardul Sanbreata & Aleviei Calea Dorobantilor & Aleea Padurea Verde, Calea Sagului & Strada Ana Ipatescu.

Accesul la date

Măsurătorile oferă perspective interesante asupra lucrurilor legate de oraș: intensitatea traficului, calitatea aerului și poluarea, nivelurile de zgomot corelate cu ciclurile de viață ale orașului, dar și emisiile de CO2 corelate cu amprenta de carbon și ciclurile vegetației. Datele sunt disponibile prin portalul de date al Primăriei și pot fi utilizate în mod gratuit de institutele de cercetare sau universități pentru proiecte utile orașului:

Portalul de date deschise al Primariei Timisoara

Senzorii sunt vizibili si pe harta dedicata „Aer pentru Timisoara”, link direct:

Tabloul de bord GIS pentru Timișoara care arată toți senzorii uRADMonitor, inclusiv cei mobili din autobuze

Mai multe autobuze din oraș sunt echipate cu senzori care cartografiază calitatea aerului în timp ce se deplasează prin oraș. Aceasta oferă o nouă perspectivă asupra măsurătorilor, deoarece acoperă mai mult teren în comparație cu punctele fixe.

Implicare civică

Pe lângă aparatele instalate de primărie, contribuie cu date si senzorii construiți de studenți sau unități uRADMonitor achiziționate de persoane private, companii sau organizații.

Despre uRADMonitor Model A3

Dispozitivele uRADMonitor A3 au fost testate la Institutul National INCD-ECOIND din Bucuresti dar si in strainatate la AQMD AQ-SPEC USA si AIRPARIF / ATMO Franta, cu rezultate foarte bune de precizie si performanta de masurare.

Aparate uRADMonitor A3 in scuturi de exterior care protejeaza electronica de ploaie

Aparatele monitorizează poluarea în timp real prin 10 parametri importanți: Temperatura, Umiditatea, Compuși organici volatili, Pulberi în suspensie PM1, PM2.5, PM10, Ozon, Formaldehidă, Dioxid de carbon, Nivel de zgomot. uRADMonitor A3 a fost dezvoltat începând cu 2016 și este acum la a 9-a versiune hardware. Întregul efort de cercetare și dezvoltare în Timișoara, fiind unul dintre produsele high tech fabricate în România.

Descrierea firmei Magnasci SRL

MagnaSCI a fost înființată la sfârșitul anului 2015 la Timișoara, cu misiunea de a dezvolta tehnologii inovatoare care să producă un impact pozitiv asupra unui număr mai mare de oameni. Compania a primit recunoaștere cu primul său produs de succes, uRADMonitor, implementat la nivel global.