La TVR1, în cadrul emisiunii Inspiră România realizată de Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă , am vorbit despre cum războiul din Ucraina dăunează mediului. Vedem că armata rusă nu mai atacă doar bazele militare ci trage în civili și mai nou își îndreaptă armele spre centralele nucleare.
Moderatorul Ionuţ Gheorghe i-a avut alături pe dr. Mitică Drăgușin, director Securitate Nucleară la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”; Alexandru Grumaz – analist militar, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate; Radu Motişan – fondatorul reţelei globale de monitorizare a mediului uRADMonitor şi Cristi Pitulice – consultant în turism.
Domnul Drăgușin a vorbit despre avansurile tehnologiei care acum ne permit o monitorizare continuă a condițiilor din locațiile centralelor nucleare. Directorul pentru securitate nucleară a indicat riscurile legate de depozitele de calmare pentru combustibilul ars, păstrat sub apă, pentru răcire, care în cazul în care sunt lovite de arme, pot aruncă in aer substanțe puternic radioactive. Aici importanța cunoașterii evoluției vântului care poate transporta pulberile radioactive devine imperativă, dar nu prezintă garanții previzibile. Domnul Drăgușin a prezentat valoarea fondului de radioactivitate care se încadrează în limite normale.
Radu Motisan, fondatorul rețelei de monitorizare uRADMonitor, a continuat cu o abordare pragmatica: “Ne concentrăm foarte mult pe capacitatea noastră sporită de măsurare și iată și discuția mea la această emisiune va fi tot pe subiectul de măsurare dar chiar dacă măsurăm mai bine realitatea e că noi ca oameni suntem la fel de fragili iar (dezastrul de la ) Cernobîl e un exemplu foarte bun pentru că după Cernobîl, după unele studii au rezultat peste 40k de cazuri de cancer în toată Europa. Așa că nu putem spune că trecem peste nebunia de acum și o să facem curățenie după. Singura cale este prevenția. Pentru că nu avem capacitatea de a face față unui dezastru nuclear dacă el e să se întâmple”.
Radu Motisan a indicat că războiul deja produce efecte severe de poluare prin contaminarea mediului cu hidrocarburi și fum de la tehnica de luptă avariată, care vor rămâne cu noi pentru mai multe generații. De asemenea criză cauzată de conflictul militar produce perturbări în politicile de mediu, situația gazului rusesc întârzie punerea în aplicare a Green Deal -ului european și forțează continuarea utilizării cărbunelui în circuitul energetic, contribuind la poluare, singura soluție fiind terminarea imediată a acestui conflict inutil.