Ceea ce a început în urmă cu aproape 125 de ani sub forma Telegrafului fără fir, o invenție atribuită inventatorului italian Marconi, acum face parte din viața noastră de zi cu zi, atât de profund integrată în stilul nostru de viață și procesele noastre de lucru, încât nu există cale de întoarcere. Telecomunicațiile sunt în mod incontestabil, una dintre cele mai mari realizări ale umanității, determinate de o nevoie inerentă de a interconecta comunitățile pe distanțe mari.

Instalații masive de înaltă tensiune, inclusiv eclatoare (foarte zgomotoase) au fost primele mijloace utilizate pentru transmisiunile fără fir

Doar câteva generații mai târziu, munca intensă a inovatorilor și vizionarilor a transformat realizările timpurii în noi dispozitive și tehnologii remarcabile, împingând limitele legilor fizicii pentru a spori capacitatea de utilizare umană. Inovația a fost factorul crucial în evoluția de la echipamente voluminoase, de dimensiunile unei camere dar cu o rază limitată, la dispozitive radio moderne și protocoale care depășesc limite impresionante. La data scrierii acestui articol, Voyager 1 era cel mai îndepărtat obiect față de Pământ, creat de oameni . În prezent, situat la 24.365.151.038 kilometri distanță, semnalele radio care călătoresc de la Voyager 1 cu viteza luminii au nevoie de 22 de ore, 34 minute și 33.3956 secunde pentru a ajunge la noi. Aceste numere sunt greu de asimilt, dar sunt rezultatul direct al ingeniozității umane.

Voyager-1 lansat în 1977, încă transmite la bază în 2024, alimentat de cele 3 celule RTG cu Plutoniu 238

Înapoi pe Pământ, tehnologiile de telecomunicații continuă să evolueze pentru a rezolva mai multe provocări. În timp ce aglomerările urbane oferă adesea legături de lățime de bandă mare de mai multe tipuri, inclusiv redundanță, există multe locuri greu de acoperit. O astfel de provocare este legată de oferirea de legături de date în zone îndepărtate. În efortul nostru de a stabili cea mai extinsă rețea de senzori de mediu la nivel global prin Proiectul uRADMonitor, a devenit evident că obținerea uniformității este o sarcină foarte dificilă:

Această provocare provine din diverși factori: economic, social și politic, cu obstacole tehnologice, în special în zone îndepărtate, efortul dovedindu-se deosebit de dificil de depășit.

Orange promovează inovația în telecomunicații

Întâlnirea cu oamenii potriviți s-a dovedit norocoasă, făcând călătoria pentru abordarea aceste probleme brusc mai netedă și mai plăcută. Orange este un pionier global al inovației in industria telecomunicațiilor, iar drumurile noastre s-au intersectat în mai multe rânduri, rezultând rezultate pozitive. Astfel de exemple includ programul lor OrangeFab sau sprijinul uriaș din spatele Programului Național de Inovare Innovation Labs.

Raluca Dumitrica (ORO Pr), Monica Obogeanu (Orange Fab), Radu Motisan (uRADMonitor), Liudmila Climoc (CEO ORO), Cristian Patachia (ORO Innovation) la Innovation Labs Gala 2022


2016 a fost anul în care am început implementarea tehnologiei LoRaWAN, intr-o faza extrem de timpurie. Orange a excelat în a face ca această tehnologie IoT să fie disponibilă foarte devreme și am fost printre primii care au profitat de ea, o fereastră foarte bună de oportunitate. A fost minunat să facem senzorii noștri să comunice direct la mai mult de 15 km, trimițând măsurători prin “eter” din cele mai îndepărtate zone. Faptul ca dispozitivele noastre erau deja compatibile cu LoRaWAN ne-a adus un interes considerabil pe piață și au contribuit foarte mult la dezvoltarea companiei noastre, deoarece a tehnologia a fost atât de bună.

Un rezultat interesant, demn de menționat in acest context, este cu un dispozitiv uRADMonitor A3 care a reusit o transmisie radio directă prin LoRaWAN la peste 41 km, peste apa sarata a marii Mediteraneene.

Transmisie radio directă pe distanțe lungi folosind Lorawan


uRADMonitor® A3 este o stație avansată de monitorizare a calității aerului cu mai mulți senzori pentru particule (PM2.5, PM1, PM10), ozon, formaldehidă, dioxid de carbon, compuși organici volatili (COV), temperatură, presiune barometrică, umiditate aeriană și zgomot. Citiți mai multe pe pagina produsului.

Un muzeu dedicat inovației tehnologice

Orange a anunțat deschiderea unei expoziții care prezintă o scurtă istorie a dispozitivelor de telecomunicații:
„Marcăm fuziunea dintre Orange Romania și Orange Romania Communications printr-o scurtă călătorie prin istoria telecomunicațiilor cu ajutorul dispozitivelor care au făcut posibilă transmiterea și recepționarea sunetelor la distanță din 1931 până astăzi. Te invităm să descoperi virtual exponate care au marcat domeniul telecomunicațiilor în România. Iar dacă vrei să le vezi, te așteptăm în recepția Tandem, sediul nostru din București.„

Suntem mândri și fericiți că unul dintre dispozitivele noastre uRADMonitor este acolo pentru a prezenta utilitatea tehnologiei LoRaWAN pentru transmisiile de date de lungă distanta ale parametrilor de mediu din locații cele mai îndepărtate.