Vă anunțăm că am lansat aplicația mobilă prin care se pot vizualiza în timp real datele de la peste 2000 de senzori de mediu de tip “uRADMonitor” instalați în toată lumea, direct de pe telefonul mobil. Acesta componentă de vizualizare vine să completeze platforma CERESPIR lansată la începutul acestei luni.
uRADMonitor este prima rețea de monitorizare a mediului din lume, un proiect IOT global care a pornit din Timișoara începând cu 2014. Proiectul românesc a obținut recunoaștere internațională prin dezvoltarea de tehnologie de ultima generație – o rețea de senzori interconectați care să furnizeze în timp real și în mod automat date de interes pentru sănătatea omului și calitatea mediului. uRADMonitor este cea mai mare rețea independentă de monitorizare a calității aerului din România, cu un număr de 700 de senzori instalați din cei 1000 prevăzuți a fi puși pe teren până la sfârșitul anului. Astfel datele generate sunt deosebit de relevante pentru tot ceea ce înseamnă poluarea aerului în România, putând informa în timp real asupra unor incidente cu potențial negativ asupra mediului și sănătății oamenilor.
Inițiativa vine ca răspuns la nenumărate incidente de mediu (Fukushima, incendii, erupții) care cumulate cu factorii de poluare antropică comuni (construcții, trafic, industrie) sau ilegali (arderi ilegale, industrie neconformă) afectează în mod direct calitatea vieții. Fiind vorba de fenomene invizibile, acestea scapă de multe ori factorilor de decizie , asigurându-se nestingherit perpetuarea lor. Noi facem invizibilul vizibil și îl punem în mâna fiecărui cetățean, prin această aplicație mobilă.
Parametrii monitorizați sunt numeroși și sunt atât fizici cât și chimici. Aceștia includ temperatura aerului, presiune barometrică, umiditate relativă, pulberi în suspensie PM1, PM2.5, PM10, nivelul de zgomot, concentrația de CO2, concentrația de formaldehidă, concentrația de Ozon, Monoxid de carbon, Dioxid de sulf, Dioxid de azot, gaze toxice (clor, hidrogen sulfurat, amoniac, și multe altele), nivelul de radiație ionizantă sau concentrația de radon. Această complexitate de parametri monitorizați și tehnologia de date care procesează volume foarte mari de date, contribuie la o mai bună cunoaștere a mediului înconjurător cu un impact direct asupra sănătății omului.
Prin această aplicație mobile ne-am propus să facilităm accesul la tehnologia senzorilor, să o facem ușor de utilizat și relativ accesibilă unui număr cât mai mare de oameni. Astfel, cei interesați pot vedea pe telefoanele lor în timp real, date de la toți senzorii uRADMonitor din rețea, inclusiv notificări care să-i avertizeze când o componentă a mediului devine periculoasă pentru sănătate, de exemplu poluarea aerului.
Aplicația este disponibilă pe Google Play , necesită Android-10 și poate fi utilizată gratuit.