Poluarea aerului şi a apei ne impactează calitatea vieții și în mare măsură activitățile antropice duc la deteriorarea ecosistemului din care facem parte cu toții. Raluca Stroe Brumariu, Cristina Dănilă şi Ionuţ Gheorghe formează echipa emisiunii „Inspiră România”, care în fiecare marți de la ora 17 pe TVR1 reuneşte în platou specialişti şi factori de răspundere care ne ajută să înţelegem fenomenele şi să aflăm ce soluţii există pentru a avea o planetă sănătoasă:
Emisiunea din 22 februarie a avut sarcina dificilă de a elucida câteva din misterele poluării din data de 16 februarie 2022, când au fost atinse concentrații record pentru pulberile fine PM2.5 și PM10. Alături de moderatorul Ionuț Gheorghe au participat Mărioara-Artemis Gătej, Comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, senatorul Dragoș Popescu și Radu Motișan fondatorul uRADMonitor – prima rețea de senzori de monitorizare a mediului la nivel global.
Dimensiunea particulelor PM2.5 (2.5 microni) și PM10 (10 microni) este direct legată de potențialul lor de a cauza probleme de sănătate. Particulele mici cu diametrul mai mic de 10 micrometri cauzează cele mai mari probleme, deoarece pot pătrunde adânc în plămâni, iar unele pot ajunge chiar direct în sânge. Astfel pot cauza sau agrava boli respiratorii și cardiovasculare. Numeroase studii științifice au demonstrat o legătură între expunerea la poluare cu particule și următoarele probleme grave:
- moarte prematură la persoanele cu boli cardiace sau pulmonare
- atacuri de cord nefatale
- bătăi neregulate ale inimii
- astm agravat
- scăderea funcției pulmonare
- simptome respiratorii crescute, cum ar fi iritarea căilor respiratorii, tușe sau dificultăți de respirație.
Persoanele cu boli de inimă sau plămâni, copiii și adulții în vârstă sunt cele mai predispuse să fie afectate de expunerea la poluare cu particule. În România sunt înregistrate peste 20000 de decese premature cauzate de expunerea la particule fine. Din păcate, pulberile în suspensie reprezintă doar una din multele componente ale poluării cu efect nociv asupra oamenilor.
Miercuri, 16 februarie senzorii uRADmonitor au înregistrat valori mari pe indicatorii PM2.5 și PM10. Senzorul 82000155 a înregistrat cele mai mari medii zilnice pe PM2.5 86ug/m3 respectiv 97ug/m3 pentru PM10.
Rețeaua uRADMonitor este cea mai mare infrastructură de senzori care monitorizează poluarea în România. A fost dezvoltată de o companie timișoreană începând cu 2014 și s-a bucurat de recunoaștere internațională. În 2021, senzorii românești au fost premiați la o compeție internațională, în urma unei evaluări riguroase a performanței lor, timp de 4 luni.