Astăzi, la Hiroshima, o ceremonie solemnă marchează 79 de ani de la devastarea produsă de utilizarea primei arme nucleare într-un război. Într-un moment de tensiune globală fără precedent, poporul japonez amintește lumii de ororile războiului nuclear și speră ca greșelile trecutului să nu se repete. La ceremonia de marți de la Hiroshima au participat aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv reprezentanți din 109 țări și din Uniunea Europeană. Un senzor de radiații uRADMonitor a fost și el prezent.

Cetăţenii din Hiroshima depun flori la comemorarea celor pierduţi în bombardarea atomică a oraşului, marţi, la 79 de ani de la atac – sursă

Evenimentele de astăzi produc „adâncirea neîncrederii și a fricii între state, consolidând în rândul publicului percepția că pentru a rezolva problemele internaționale trebuie să ne bazăm pe forța militară, idee pe care noi trebuie să o respingem”, a remarcat astăzi primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, într-o declarație.

Prim-ministrul Fumio Kishida a subliniat în propriul său discurs că ororile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki „nu trebuie să se repete niciodată”. „Misiunea țării noastre, ca singura națiune care a suferit bombardamente atomice în război, este să ne continuăm constant eforturile pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare”, a spus premierul.

Rusia și Belarus au fost excluse de la ceremonia de la Hiroshima, pe fondul amenințărilor nucleare repetate ale Rusiei în timpul invaziei sale în Ucraina.

6 august 1945

„Little Boy” a fost numele de cod pentru bomba atomică aruncată pe Hiroshima, Japonia, la 6 august 1945, de către SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost prima armă nucleară folosită în război, utilizând uraniu-235 ca material fisionabil. Bomba a provocat distrugeri masive, ucigând instantaneu aproximativ 70.000-80.000 de oameni, iar zeci de mii de oameni au murit mai târziu din cauza expunerii la radiații și a rănilor. Utilizarea armei „Little Boy” a marcat un moment esențial în istorie, care a dus la eventuala capitulare a Japoniei și la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcând totodată și inceputul erei nucleare, cu implicații globale profunde pe care le trăim și azi.

Bomba a fost aruncată de la Boeing B-29 Superfortress Enola Gay. Imaginea arată bombardierul , întors după misiunea sa de la Hiroshima

Bomba a fost aruncată în jurul orei 08:15 JST pe 6 august 1945. După ce a căzut timp de 44,4 secunde, declanșatoarele de timp și barometrice au activat mecanismul de tragere. Detonarea a avut loc la o altitudine de 1.968 ± 50 de picioare (600 ± 15 metri). Conform rapoartelor din 1945, explozia de la Hiroshima a ucis direct 66.000 de oameni și a rănit încă 69.000. Estimările ulterioare sugerează că numărul morților a ajuns la 140.000.

Domul Hiroshima Genbaku după bombardament


79 de ani mai târziu

“În Parcul Memorial din Hiroshima, un senzor de radiații uRADMonitor® veghează ferm – un angajament tăcut de a nu repeta niciodată greșelile trecutului. La ani de la explozia atomică, monitorizează în tăcere radiația persistentă, o amintire solemnă a cicatricilor durabile ale orașului. Pe măsură ce se lasă amurgul, circuitele sale digitale strălucesc în roșu, ca simbol al dăruirii pentru protejarea viitorului.”

Senzor de radiații automatizat uRADMonitor din Hiroshima


“În veghea sa neclintită, senzorul întruchipează o promisiune de a onora trecutul, în timp ce promite o cale către o lume liberă de ororile devastării nucleare.”

Senzorul uRADMonitor a fost instalat de Prof. Dr. Michael W. Lassalle de la Universitatea Eikei din Hiroshima. Datele în timp real sunt disponibile aici.

Prezența noastră la această a 79-a aniversare prin intermediul unuia dintre senzorii noștri ne permite să empatizăm cu suferința poporului japonez și să facem ecou avertismentului comun despre fragilitatea naturii umane și necesitatea de a controla pâna nu e prea târziu, armele pe care nu le putem stăpâni pe deplin.