Ne-am obisnuit in cei cativa ani de la Revolutie sa vedem cum voturile se castiga prin masuri populiste. Aceste mecanisme ne-au tinut captivi intr-un cerc vicios in care schimbarea mult asteptata parca nu mai vine. Si totusi, iata ca incep sa apara primele exceptii, prin masuri aparent radicale care ii vor costa voturi si capital politic pe initiatori dar care vizeaza o imbunatatire pe termen lung prin care vom avea cu totii de castigat.
Noul primar al Oradiei, Florin Birta, vrea sa supraimpoziteze cu 50% imobilele incalzite pe lemne. “E anormal să locuim într-un oraş cu reţele de încălzire şi gaz trase la poartă, iar noi să ne încălzim cu lemne şi să poluăm aerul din jur“. Anuntul se suprapune cu contextul in care Romania a inregistrat deja primul episod major de poluare de la sfarsitul acestui an pe contextul fenomenelor climatice asociate sezonului rece.
Efectul de clopot
În mod normal, temperatura aerului scade cu înălţimea, însă există un fenomen numit inversiune termică în urma căruia termometrele înregistrează valori mai calde în zonele montane, spre deosebire de cele de la altitudini joase. Aerul rece, mai greu şi încărcat de vapori coboara si in zonele joase poate sa apara ceata. Fumul de la sol se acumuleaza in patura de aer rece si se concentreaza. Fenomenul este usor vizibil cu ochiul liber cand coloanele de fum de la cosurile caselor sau de la fabrici alimenteaza o patura cetoasa aflata aproape de sol, uneori la cativa metri inaltime:
Acest fenomen are efecte nocive asupra sanatatii pentru ca tine aerul poluat, puternic incarcat cu fum, la nivelul la care respira oamenii. Inhalarea acestui aer poate sa declanseze episoade de tuse, dureri in gat sau iritatii ale ochilor, efecte accentuate in cazul persoanelor din categoriile vulnerabile. Sezonul rece din acest an a debutat cu un episod sever de poluare in 23 octombrie 2020:
Poluarea ucide
Datele oficiale prezentate de Organizația Mondială a Sănătății şi Comisia Europeană arată că România este a 5-a țară ca număr de ani de viață sănătoasă pierduți din cauza poluării aerului din cele 28 de state UE. Poluarea aerului omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere. 23.960 decese premature s-au produs în 2016 în România din cauza poluării cu particule în suspensie.
Ucigasul este microscopic
Particulele în suspensie (PM) sunt particule solide și lichide suspendate în aerul înconjurător, fiind responsabile pentru decesele premature prin atac cerebral, cancer pulmonar și boli cardiovasculare. Există două tipuri de PM: cele grosiere PM10 și cele fine PM2.5. Acestea din urmă sunt nocive pentru sănătate chiar și la concentrații mici în aer deorece pătrund prin bariera protectoare a plămânilor si ajung direct in sânge. Media anuală a României în privința concentrațiilor de PM este peste media UE.
Particulele in suspensie provin in special din arderi si din trafic. Incalzirea locuintelor cu lemne produce aproximativ de 2.4 ori mai multe particule PM2.5 decat traficul auto (sursa) iar arderea deșeurilor produce de 700 de ori mai multe substanțe toxice în atmosferă decât arderea lemnului (sursa).
Arderile, un semn al saraciei
Pe fondul fenomenelor de inversiune termica, tot mai dese in ultimul timp, poluarea generata de arderile pentru incalzirea locuintelor nu poate fi neglijata, pentru ca costul de sanatate asociat este deja mare si pe o tendinta crescatoare. Sunt necesare masuri de incurajare a trecerii de la nevoile energetice puternic poluatoare la alternative mai bune, alternative care includ izolarea locuintelor, sisteme eficiente de ventilare cu recuperare de caldura, celule fotovoltarice, pompe de caldura, samd. Desi de multe ori prohibitive ca si costuri, trebuiesc incluse in programe de subventionare pentru a incuraja bunele practici si pentru a responsabiliza populatia.
“Mi se pare firesc ca administrațiile locale să investească mai mult în tot ce înseamnă reducerea poluării, iar Ministerul Apelor și Pădurilor să-și facă datoria și să-i pedepsească pe cei care poluează aerul din capitale și alte orașe. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu sunt pe teren, fac verificări și la un moment dat vor comunica, ne dorim e că astfel de episoade să nu se întâmple”, a declarat ministrul Mediului Costel Alexe, la Digi24.
Oradea pare sa faca un prim pas dur spre reducerea poluarii. Fara atat de multe cosuri care alimenteaza clopotul cu fum, aerul din Oradea va fi cu siguranta unul mult mai curat. “Începând de anul viitor, proprietarii imobilelor neracordate la reţeaua de termoficare centralizată sau la cea de gaz trasă pe stradă vor datora un impozit majorat cu 50%. Supraimpozitarea vizează clădirile încălzite pe lemne, cărbune şi altele similare, şi exceptează sistemele performante pe bază de energie electrică, pompe de căldură, panouri fotovoltaice ş.a.”
Vor reusi oradenii sa duca la capat aceasta masura? Cetatenii urbei pot transmite obiecţii asupra proiectului până pe 2 noiembrie, acesta urmând să fie finalizat până pe 26 noiembrie pentru a putea fi supus aprobării Consiliului Local.