În urma anunțului cu privire la senzorii de radiații pe care i-am trimis în Ucraina pentru a ajuta la monitorizarea zonei Zaporojie, există câteva evoluții noi. Senzorii au sosit și sunt instalați de SaveEcoBot și partenerii lor. Acest efort a fost documentat și de presă, Buletin de București și Observator Antena 1.
Primul senzor care a intrat online este 1100012D, un dispozitiv robust de tip „uRADMonitor Model A”, care va oferi citiri automate ale radiațiilor în timp real. Este instalat la 50 km de centrala nucleară. Datele despre radiații pot fi accesate în timp real folosind acest link.
Orice incident indus de război la centrala electrică are potențialul de a elibera praf radioactiv sub forma unui nor de particule fine care conțin elemente radioactive. Acest lucru se poate întâmpla dacă orice parte critică a unuia dintre reactoare este lovită de o armă militară, dar și de o eroare umană dacă infrastructura centralei nu este gestionată corespunzător în timpul unei crize, așa cum s-a întâmplat în 1986 la Cernobîl. Praful radioactiv este apoi transportat de vânt și poate parcurge distanțe lungi. Aceste particule sunt cele care intră în contact cu pielea umană, sunt inhalate sau acoperă suprafețele din apropiere, eliberând radiații ionizante mortale pentru o perioadă lungă de timp.
De ce sunt radiațiile atât de dăunătoare?
Când doza este suficient de mare, radiațiile ionizante provoacă două tipuri de daune oamenilor: leziuni directe ale țesuturilor și cancer. Leziunile directe ale țesuturilor au loc atunci când sunt descompuse suficiente molecule încât celulele pur și simplu nu mai pot funcționa. Acest lucru poate duce la arsuri de radiații, boală de radiații, insuficiență de organ și chiar moarte. Cancerul apare atunci când celulele primesc o cantitate suficient de mică de daune pentru a putea încă trăi și funcționa, dar deteriorarea genelor determină celulele să urmărească o creștere agresivă și necontrolată (oncogene).
Orice astfel de răspândire a materialului radioactiv trebuie evitată, deoarece este foarte dificil să se protejeze populațiile învecinate împotriva expunerii, deoarece contaminarea pătrunde în căile ecosistemului (contaminarea atmosferei, a solului, a apei) și curățarea este extrem de dificilă iar efectele durează mii de ani.
Update 18 septembrie 2022: 3 senzori uRADMonitor sunt online în jurul centralei Zaporojie
Datele in timp real se pot vedea pe www.uradmonitor.com .
Update Decembrie 2022
Am donat al doilea lot de monitoare automate de radiații ionizante care urmează să fie desfășurate în Ucraina. De data aceasta am furnizat senzori „model A3”, versiunea hardware 105 care include și un contor Geiger.
15 noi senzori de radiații sunt instalați de SaveEcoBot în mai multe zone din țară pentru a oferi măsurători în timp real ale nivelurilor de radiație. Detectoarele uRADMonitor sunt complet automatizate și nu necesită asistență umană pentru a funcționa. Datele pot fi accesate de la distanță, în siguranță și sunt complet deschise publicului și autorităților.
Trebuie să vă reamintim că vulnerabilitatea centralelor nucleare la atacuri deliberate reprezintă o preocupare serioasă în domeniul securității nucleare. Izotopii eliberați în timpul unei topiri a miezului de sau a unui eveniment asociat sunt de obicei dispersați în atmosferă și apoi se depun la suprafață prin evenimente naturale și depuneri. Izotopii care se așează pe suprafața solului pot rămâne acolo foarte mulți ani, datorită degradarii lor lente (timp de înjumătățire lung). Efectele dăunătoare pe termen lung asupra agriculturii și animalelor pot afecta potențial sănătatea și siguranța umană, mult timp după evenimentul real.
StandWithUkraine ♡
Mai multe detalii:
uRADMonitor A3: https://www.uradmonitor.com/products/?sel=4
SaveEcoBot: https://www.saveecobot.com/en