Rezultatele competitiei “AIRLAB Microsensors Challenge 2021” au fost prezentate astăzi, în cadrul Conferintei Internationale pentru Senzorii de calitate a aerului de la Paris. Conferința i-a avut ca invitati pe Vicente Franco, responsabil cu politici – Comisia Europeană – DG Environment; Dr. Oksana Tarasova, șef al Diviziei de cercetare a mediului atmosferic – OMM. ; Olivier Ramalho, lider de proiect Multiexposure – CSTB & OQAI; Hélène Devillers, Director – ATMO HDF; Vincent Dupuis, lector – Université Pierre et Marie Curie & DIM QI2; Nuria Castell, cercetător principal – NILU; Dr. Rachelle Duvall, inginer de mediu – EPA SUA; Dr. Andrea Polidori, Manager tehnologii avansate de monitorizare – AQSPEC; Dr. Christoph Hüglin, lider al grupului pentru calitatea aerului înconjurător – EMPA; Etienne De Vanssay, președinte – FIMEA și mulți alții.
Astăzi am pus steagul României pe prima pagină a acestui eveniment. De două ori, pentru că două produse uRADMonitor au luat locul 1 la categoriile lor. Aceste rezultate vin ca o recunoaștere a performanței tehnologiei dezvoltate în țara noastră:
Este vorba de uRADMonitor SMOGGIE, binecunoscut deja pentru costul redus și performanțele ridicate dar și pentru faptul că e lansat în sursă deschisă #opensource, ceea ce-l face extrem de atractiv în cadrul școlilor , liceelor sau universităților de profil tehnic, unde elevi și studenți au asamblat astfel de aparate. În acest moment există aproximativ 800 de senzori uRADMonitor SMOGGIE instalați pe întreg globul.
Al doilea câștigător este uRADMonitor AIR, primul sistem portabil de măsurare a poluării care se conectează prin Bluetooth la telefonul mobil și măsoară poluarea în timp ce facem sport sau ne desfasum activitățile obișnuite în aer liber și ne avertizează atunci când sănătatea noastră e pusă în pericol. uRADMonitor AIR a fost desemnat finalist și în cadrul competiței IOT/WT Innovation World Cup de la Munchen din 2018, competiție axată pe dispozitive portabile (wearables).
Calitatea aerului este o problemă a societatii. Poluarea aerului este responsabilă de 7 milioane de decese premature pe an în întreaga lume, potrivit raportului OMS publicat pe 2 mai 2018. Ca răspuns la această problemă importantă, așteptările populației evoluează spre o cererea de informații din ce în ce mai precise și personalizate în ceea ce privește calitatea aerului. Informațiile fiabile stau la baza înțelegerii și a acțiunilor pentru a îmbunătăți în cele din urmă calitatea aerului.
Despre dimensiunea concurenței:
Juriul a selectat 33 de companii pentru evaluarea soluțiilor propuse. Timp de mai multe luni, laboratorul de metrologie Airparif și Atmo Hauts-de-France au evaluat 55 de soluții folosind mai mult de 20 de indicatori.
Precizia, utilitatea, utilitatea, portabilitatea și costul sunt tot atâtea criterii pe care Airparif și partenerii săi le propun să evalueze ca parte a acestei provocări Airlab. Pentru a informa în mod transparent utilizatorii despre adecvarea produselor la utilizările dorite, microsenzorii pot concura în 8 categorii care răspund la utilizări precum calitatea aerului exterior, calitatea aerului interior, mobilitatea individuală, măsurători orientative (lista categoriilor disponibile mai jos).
Rezultatul acestei evaluări independente a fost publicat astazi și permite vizibilitatea performanței microsenzorilor aflati în prezent pe piață, în funcție de utilizările acestora. Această provocare urmărește să pună în evidență calitățile acestor dispozitive și căile de îmbunătățire, să promoveze inovația și progresele tehnologice, să contribuie la dezvoltarea unei piețe emergente. Cele mai relevante soluții de senzori vor fi incluse în proiectele Airlab în domeniile clădirilor conectate și #citizenscience.
Suntem recunoscători pentru această distincție și vom folosi aceste rezultate pentru a ridica produsele noastre la performanțe și mai ridicate, rămânând dedicati construirii celei mai mari rețele de monitorizare a mediului din lume – pentru a spori gradul de conștientizare și responsabilitate în lupta împotriva poluării.
Despre uRADMonitor
uRADMonitor înseamnă două lucruri: dispozitive IOT de fabricație proprie, echipate cu senzori pentru monitorizarea calității aerului în orașe, birouri și locuințe, și o rețea globală formată din aceste aparate prezența în peste 60 de țări care generează date de mediu uniforme și comparabile. În acest fel înțelegem mai bine factorii de poluare și soluțiile de limitare a lor, pentru un mediu mai curat și o calitate mai bună a vieții.
uRADMonitor este un proiect dezvoltat la Timișoara, de compania românească Magnasci SRL începând cu 2015.
În 2021 am lansat platforma națională de monitorizare a poluării “www.cerespir.ro“, care poate fi utilizată gratuit de toți cei interesați de calitatea aerului. Platforma prezintă în timp real datele de la senzorii uRADMonitor instalați pe teritoriul României. Datele sunt disponibile și prin aplicația mobilă.